Box House / Flavio Castro

Box House / Flavio Castro, © Pedro Kok
© Pedro Kok


© Pedro Kok


© Pedro Kok


© Pedro Kok


© Pedro Kok






+ 82




© Pedro Kok
© Pedro Kok

Text description provided by the architects. The Box house, located in a residential neighborhood of low verticalization in the city of São Paulo, was designed for a young architect, to himself. The size of the ground (20 x 10m) corner, directed the implementation where all the openings are located in two of the four facades. Zenith openings and the inner patio illuminate the environments that are located on the other two facades.


© Pedro Kok
© Pedro Kok


Ground Floor Plan
Ground Floor Plan


© Pedro Kok
© Pedro Kok

From the street, the house emerges behind the wall like an opaque box with no openings. This was intentional because the discretion generates more security (the reality of the city). As you pass through the front gate of Corten steel, you come to a hall from which you can read, for the first time, the volumetry of the whole project and the differentiation of the program through the choice of materials. The opaque box, which before seemed to be heavy, rests in a glass box on the ground floor and makes it appear to float.


© Pedro Kok
© Pedro Kok


© Pedro Kok
© Pedro Kok

On the ground floor, the sliding glass doors allow a visual integration with the garden. Here is a social part (living) in a functional way. The second floor contains the private area (suite, TV room) that determined the outer covering of the residence: mini wave panels. The different possibility of openings controls sunlight, acoustic and safety.


© Pedro Kok
© Pedro Kok


© Pedro Kok
© Pedro Kok

On the rooftop, the garden completes the program and establishes a distinct relationship with the surroundings. It’s like a belvedere. Facts such as solar heating (water), gardens, cross ventilation and construction technique adopted (speed) generate an efficient house quality. From the bird, view photo is possible to notice that the house is an exception inside its context. The architecture respected the real conditions of the place, in the organization of the plant and in the definition of materials, passing through the design of the details.


© Pedro Kok
© Pedro Kok


Longitudinal Section
Longitudinal Section


© Pedro Kok
© Pedro Kok

LOOKING FOR THE FEATURED FURNITURE ABOVE ?[ CALL US|EMAIL US ]

STAY UPDATED — SUBSCRIBE TO DA VINCI LIFESTYLE’S NEWSLETTERS

Makers House, a personally crafted home designed by architects Liddicoat & Goldhill in London, has earned itself a place on the RIBA House of the Year shortlist.  As well as designers, the architects played the role of entrepreneurs – nurturing the…
This entry was posted in bathroom, bedroom, house, kitchen, living, outdoor, pool, terrace and tagged bathroom, bedroom, Forever House, house, house idea, houseidea, kitchen, living, myhouseidea, outdoor, pool, terrace, villa, Wallflower Architecture + Design on November 28, 2018 by…