Jiangnan No. 1 Courtyard Life Experience Hall / gad


© Yi Fan
© Yi Fan


© Yi Fan


© Yi Fan


© Yi Fan


© Yi Fan






+ 37



  • Architects

  • Location

    East Qiannong road, Xiaoshan Distict, Hangzhou, Zhejiang province, China
  • Architecture Design

    Wei Li, Jialiang Hu

  • Design Team

    Wei Zhang, Wei Li, Jialiang Hu

  • Area

    2304.0 m2

  • Project Year

    2018

  • Photographs


© Yi Fan
© Yi Fan

If the design is telling a kind of wisdom, a certain quality or a feeling about beauty, then culture is the train of thought hidden in the design method. In the traditional concept, oriental architecture advocates the implicit quality and avoids the direct expression. In the design concept of Jiangnan No.1 Courtyard Life Experience Hall, we respond to the spirit characteristics of the traditional Jiangnan courtyard with modern language.


© Yi Fan
© Yi Fan

Place Image
The building is located at XiaoshanInnovation Polis, and being adjacent to the lake in the place is the landscape advantage that has added the smart sense of the Jiangnan watery town. The herringbone sloping roofs and the minimalist white walls and black tiles elements give a vivid visual impression, forming an overall continuous and rhythmic picture. The entrance is made of imitative wood pole elements creating a semi-transparent curtain effect. The building facade combining with the small scene of the landscape creates a wonderful picture of mountains and rivers in Jiangnan.


© Yi Fan
© Yi Fan

The herringbone undulating roof brings a rich state of space, and which seems to be a sign of the designer’s preference for the endless mountains. At the same time, we also extend the linguistic symbols of the facade to the interior, presenting a purely dynamic roof.


© Yi Fan
© Yi Fan

Courtyard Spirit
The patio in the traditional courtyard emphasizes spirituality and sense of belonging. The building also responds to this concept in space design, and it is overall like an enclosed hall with the internal functional organization built around a patio atrium.


© Yi Fan
© Yi Fan


© Yi Fan
© Yi Fan

Stepping into the front hall, the landscape atrium is opposite to the entrance. Natural light becomes an indoor light source through the atrium glass. The seasons change and the variety of light and shadow are all like being collected in this transparent landscape container. Combined with the waterscape, it fills the square space with the light flow sense and fresh vitality, responding to the environment characteristics of overlooking lake in the area.


© Yi Fan
© Yi Fan

Virtual and Real Experience
When we visit the gardens, we often linger in the twists and turns of the virtual and real landscape. In the design of the experience hall, this gardening method is used in the architectural space to create a virtual and real spatial sequence. For example, the glass material used at the corner along the lake, and the Jiangnan architectural elements of the white walls and black tiles, form a virtual and real, modern and ancient, indoor and outdoor integration.


© Yi Fan
© Yi Fan

Conclusion
In this case, we try to depict the understanding of the traditional Jiangnan architecture and explore the cultural roots growing in space. In the future, how should we express the unique charm of oriental architecture with modern language? gad is thinking about more possible ways of interpretation.


© Yi Fan
© Yi Fan

LOOKING FOR THE FEATURED FURNITURE ABOVE ?[ CALL US|EMAIL US ]

STAY UPDATED — SUBSCRIBE TO DA VINCI LIFESTYLE’S NEWSLETTERS

Design Detail - This Small Apartment's Hall Closet Hides A Kitchen And A Laundry | CONTEMPORIST Photography by Polina Poludkina   When Studio Bazi were designing this small 355 square foot (33 sqm) apartment in Moscow, Russia, they decided…
the shanghai based practice, interval architects, has designed a new botanic art center in the hebei province of china. the ‘tower of bricks’ project is located between a wetland park and the city of hengshui. after a government plan to…