lose weight n gain muscle


São Francisco / FIlipe Pina

São Francisco  / FIlipe Pina, © João Morgado
© João Morgado


© João Morgado


© João Morgado


© João Morgado


© João Morgado






+ 41



  • Architect

  • Location

  • Architect in Charge

    Filipe Pina

  • Area

    275.0 m2

  • Project Year

    2017

  • Photographs

Text description provided by the architects. Located in the city centre of Guarda, this is an urban typical house of the first half of the 20th century, presenting 3 sides and a garden.

The surrounding buildings are characterised by several types of construction, a consequence of the suc-cessive city urbanistic growth stages.


© João Morgado
© João Morgado

The clients (and also friends) wanted a pragmatic solution to the project, “willing to renew and rehabilitate the house with minimum demolition and in the most economical way”.


© João Morgado
© João Morgado

The optimal conditions and building characteristics of the house allowed for a good project development.


Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

Soon we understood that the living spaces of the house needed to be simplified, as it did show some old-fashioned elements added over time by the different owners, with external parts losing their coherence and some gloomy interiors agglomerated in quite messy, obsolete and isolated rooms.

We kept the original functional layout of the house, where we only inserted few changes in view of adapting it to actual modern requirements, namely for the kitchen, toilets and bathrooms, and very seldom demolitions which allowed new internal paths.


© João Morgado
© João Morgado

It was also decided to keep the original floors, wooden structures, some the roof and surfaces.


© João Morgado
© João Morgado

Now the house lives from its inside where all spaces merge into one unique light and bright room.


© João Morgado
© João Morgado

Therefore, the initial goal was achieved, with São Francisco being a clear and objective solution to the clients’ needs and requirements, on top of an enhanced friendship, with costs in line with the initial estimates of approximatively 280€/m².

STAY UPDATED — SUBSCRIBE TO DA VINCI LIFESTYLE’S NEWSLETTERS

By any yardstick, the citizenM group has found its groove, connecting, with rapid openings, an appreciative tribe of budget yet style-conscious travellers to its quirky brand of bright pop art colours and ‘everything you need, nothing you don’t’ approach…
Inviting you in through its striking front elevation in a combination of sleek greys and cool whites, The Sullivan offers a generous living area built with a large family in mind. With plenty of space and storage, there’s enough…