DA VINCI PROJECTS NEWS

23Oct 2018

Brimming with Californian mid century modern design, including wood wall paneling, floor-to-ceiling glazing and a gabled ceiling, this place is reminiscent of an Eichler home. Created by Klopf Architecture, with landscape design by Outer Space Landscape Architects, this is a custom build that uses materials and technologies that are commonplace today to translate the mid century aesthetic. The house promotes an indoor-outdoor lifestyle for a young and growing family, located at the heart of Silicon Valley in a Los Altos neighbourhood. The goal was to create a light atmosphere and an energy-efficient lifestyle in the new 3,000 square foot dwelling, which replaces an older ranch style home.

Recommended Reading:
Detailed Guide & Inspiration For Designing A Mid-Century Modern Living Room
The Complete Mid Century Modern Classic Chair Guide
36 Mid Century Modern Coffee Tables That Steal Centre Stage

Did you like this article?

Share it on any of the following social media channels below to give us your vote. Your feedback helps us improve.

LOOKING FOR THE FEATURED FURNITURE ABOVE ?[ CALL US|EMAIL US ]

STAY UPDATED — SUBSCRIBE TO DA VINCI LIFESTYLE’S NEWSLETTERS

23Oct 2018

Photography by Rhiannon Slatter

Australian architecture firm Bryant Alsop, have completed a rear addition to a house in Melbourne.

The owner’s request was to keep the heritage house and to create a long-term family home for themselves and their two sons, who have a love of sports and the outdoors.

Australian architecture firm Bryant Alsop, have completed a modern two-storey rear addition to an inner-city site in Melbourne, that houses a workers cottage. #WorkersCottage

Photography by Rhiannon Slatter

The new addition is located at the rear of the home, and a hallway leading from the front door opens up to an open-plan living room and kitchen. In the living room, dark brick surrounds the fireplace, while wood shelving creates a small display area beside it.


In this open-plan living room, dark brick surrounds the fireplace, while wood shelving creates a small display area beside it. #Fireplace #LivingRoom #ModernInterior

Photography by Rhiannon Slatter

Behind the living room is the kitchen. A large island doubles as a dining area, while dark cabinets line the wall and wrap around behind the stairs.


In this modern kitchen, a large island doubles as a dining area, while dark cabinets line the wall and wrap around behind the stairs. #ModernKitchen #KitchenIsland

Photography by Rhiannon Slatter

The new wood clad addition opens up to the backyard, where there’s a patio, a grassy area, and a swimming pool, which was required to sit above ground due to the local bedrock underneath.


This new and modern wood clad addition opens up to the backyard, where there's a patio, a grassy area, and a swimming pool, which was required to sit above ground due to the local bedrock underneath. #ModernAddition #Wood Architecture #OutdoorSpace #SwimmingPool

Photography by Rhiannon Slatter

Back inside, and there’s a window seat at the bottom of the stairs that looks out to the pool, and the wood slats of the stairs continue up to the ceiling as a decorative wall feature.


This modern house has a window seat at the bottom of the stairs that looks out to the pool, and the wood slats of the stairs continue up to the ceiling as a decorative wall feature. #ModernHouse #Stairs #WindowSeat

Photography by Rhiannon Slatter

Upstairs, there’s a master bedroom with a wood headboard, floating wood bedside tables, and modern pendant lights.


This modern master bedroom has a wood headboard, floating wood bedside tables, and modern pendant lights. #ModernBedroom #BedroomDesign

Photography by Rhiannon Slatter

A walk-in closet is located off the master bathroom, where the wood vanity complements the wood used in the bedroom.


In this master bedroom, a walk-in closet is located off the bathroom, where the wood vanity complements the wood used in the bedroom. #ModernBathroom #GreyBathroom #WalkInCloset

Photography by Rhiannon Slatter

In another bathroom, large hexagonal tiles in a variety of grey tones cover the walls and floor.


In this modern bathroom, large hexagonal tiles in a variety of grey tones cover the walls and floor. #Bathroom #ModernBathroom #HexagonalTiles

Photography by Rhiannon Slatter | Architect: Bryant Alsop | Builder: Jeniton Pty Ltd | Structural Engineer: Meyer

Get the contemporist daily email newsletter – sign up here

Social Media – Newsletter

Luminaire – October 2018 – Sollos Teca Bar Cart

Social Media – Pinterest

 

LOOKING FOR THE FEATURED FURNITURE ABOVE ?[ CALL US|EMAIL US ]

STAY UPDATED — SUBSCRIBE TO DA VINCI LIFESTYLE’S NEWSLETTERS

22Oct 2018

sordo madaleno arquitectos has embedded a luxury residential building into the undulating terrain of suburban mexico city. as the site has an undulating topography, the design team sought to integrate architecture with the natural landscape. the elevated nature of the site also ensures that residents have panoramic views towards the city center. the scheme’s architectural concept is based on a linear configuration, where folds in the volume respond to programmatic requirements.

the luxury residential building is embedded into the undulating terrain
image © jaime navarro / sordo madaleno arquitectos (also main image)

the project, titled ‘alcázar de toledo’, comprises five levels that step down the hillside. vehicular access, guarded by a security booth, is located at the highest point, with a ramp that descends to a reception space. this area incorporates ten parking spaces for visitors and features an access ramp to the residents’ parking (with 29 bays) below. level -2 houses two apartments, each measuring 500 square meters. level -3 contains the building’s amenities — a pool, a spa, a gym, and a terrace — as well as another residence. finally, level -4, comprises two more apartments.

sordo madaleno arquitectos alcazar de toledo
an aerial view of the uniquely situated development
image © HH fotografía / sordo madaleno arquitectos

each dwelling designed by sordo madaleno arquitectos offers different programming. three of the apartments are 3-bed homes, while the residence on level -3 includes an extra bedroom as well as a library and wine cellar. all units feature high ceilings, open-plan living areas, and generously proportioned windows that offer views, ventilation, and daylight. from an environmental standpoint, the gardened spaces provide shade while capturing rainwater for storage, treatment, and irrigation.

sordo madaleno arquitectos alcazar de toledo
residents access their homes via the upper storey
image © jaime navarro / sordo madaleno arquitectos

sordo madaleno arquitectos alcazar de toledo
the building comprises five levels
image © jaime navarro / sordo madaleno arquitectos

sordo madaleno arquitectos alcazar de toledo
the gardened spaces capture rainwater for storage, treatment, and irrigation
image © jaime navarro / sordo madaleno arquitectos

sordo madaleno arquitectos alcazar de toledo
each of the five homes encourage outdoor living
image © jaime navarro / sordo madaleno arquitectos

sordo madaleno arquitectos alcazar de toledo
vegetation is found throughout the scheme
image © jaime navarro / sordo madaleno arquitectos

sordo madaleno arquitectos alcazar de toledo
level -3 contains the building’s amenities, including an outdoor terrace
image © jaime navarro / sordo madaleno arquitectos

sordo madaleno arquitectos alcazar de toledo
the building becomes dramatically illuminated by night
image © jaime navarro / sordo madaleno arquitectos

sordo madaleno arquitectos alcazar de toledo
the design team sought to integrate architecture with the natural landscape
image © jaime navarro / sordo madaleno arquitectos

project info:

architectural project: sordo madaleno arquitectos
president: javier sordo madaleno bringas
architecture leader: javier sordo madaleno de haro
project leader: fernando sordo madaleno de haro
program: residential
construction area: 5,471 sqm
terrain area: 4,430 sqm
date: 2018
status: built
location: mexico city, mexico

architectural team
project manager: alejandro espejel
design team: miguel baranda estrada, iovany fuentes guerrero, david pazos tesorero
engineering coordination: marcos hernández
engineering team: héctor ruiz hernández
construction coordination: renan villareal moguel
media & marketing: rosalba rojas, daniela cruz, daniela rosas

interior design: sordo madaleno arquitectos
interior directors: nadia borrás
interior team: pilar ocejo
structural engineering: jaime palacios
electrical engineering: cien acres
air conditioning engineering: IP diseños
systems & special engineering: innovative designs
hydrosanitary engineering: IHS instalaciones hidráulicas y sanitarias
lighting consultant: vicente lasso
audio & video consultant: innovative designs
landscape consultant: gabayet paisajistas
security consultant: innovative designs
construction: terraforma
photography: jaime navarro, HH fotografía

philip stevens I designboom

oct 22, 2018

LOOKING FOR THE FEATURED FURNITURE ABOVE ?[ CALL US|EMAIL US ]

STAY UPDATED — SUBSCRIBE TO DA VINCI LIFESTYLE’S NEWSLETTERS

22Oct 2018

A detached house in Gracia, Barcelona. The house designed by Nook Architects is set on the slopes of Vallcarca i Penitents, which belongs to the district of Gracia. The area is characterised by steep streets and narrow passageways, leading to houses that sit high above the city and enjoy distant views of Collserola. Photography: Yago Partal

This area is served by good transport links to the centre of Barcelona. However, due to the city’s layout and urban fabric, the house feels far removed from the hustle and bustle of the city centre.
It is an isolated, detached house with all four facades surrounded by a garden. The original structure is crowned by a gabled roof. Later annexed spaces were added to the building to create a more complex volume. Finally, in the 1990s, further renovation work was carried out, in line with objectives and needs that are common to most of our projects.
The existing design was based on a classic layout of common spaces, consisting of a foyer, an independent living room, a dining room and a kitchen closed off from the rest of the rooms. The separate spaces only connected to the central zone via a corridor.
The basic structure of the house combines wooden trusses, beams, joists and vaults, which we were able to uncover.
The first decision taken by the architects and owners was to expose the bare elements that make up the skeleton of the building. By doing so, we were able to showcase the evolution of the house, telling the story of its various expansions and modifications.
Renovation work took place throughout the building; the façades, roofing and garden areas were all restored.
The general volume was maintained and, together with the owners, we decided to keep the main staircase in the same place.
The owners were looking to transform the house into a comfortable home for their family. Somewhere that would allow the independent use of the secondary rooms and, at the same time, communal use of the main spaces overlooking the garden.
We made no change to the number of rooms in the house, but we did away with any secondary corridors and connections between the different rooms. This allowed us to enlarge the common space substantially. With the incorporation of the kitchen into the rest of the common space, the the penetration of natural light and interior transversal views were improved.
On the upper floor the bathrooms were updated. In the main bedroom the general organisation of the spaces was maintained, however, the wooden trusses enrich the room by essentially creating a space within a space.
The result of the renovation is a house that responds to the functional needs of the new owner and proudly exhibits its original structure and gradual evolution. The multiple vistas over the lush, verdant garden, as well as its interior views, have been maximised, thereby enriching the relationship between the sequence of spaces throughout the house.

Architects: nook architects www.nookarchitects.com
Location: Districte de Gràcia, Barcelona, España
Year: 2018
Surfaces: 218 m2 house + 210 m2 garden
Structure: Francesc Gorgas
Construction: Metric Integra SL

LOOKING FOR THE FEATURED FURNITURE ABOVE ?[ CALL US|EMAIL US ]

STAY UPDATED — SUBSCRIBE TO DA VINCI LIFESTYLE’S NEWSLETTERS

22Oct 2018

on top of a hill in a residential neighbourhood in são paulo, brazil-based studio una arquitetos sites the villa lobos house. the project seeks to adapt to the geography and to capture the views over the extensive wetlands of ​​the pinheiros river. the ground floor of the house follows the smooth slope of the land. dining room and kitchen form a continuous space and are at a slightly elevated elevation relative to the sidewalk. mid level below is the living room. in this movement, veranda and living room gain a double height and maintains a direct relationship with the lower level of the terrain.

all images by nelson kon

una arquitectos surrounds these programs with three gardens. the entrance garden is marked by a cherry tree already existing on the site. the central garden negotiating between the garage and veranda. the back garden gains the full width of the plot and hosts a swimming pool. for a better use of the veranda, the support of this entire portion of the house was limited to two metal columns, eccentric in relation to the slabs, and which are connected with a large metal beam over the house. this 16.50m long beam, which runs through the entire volume, hangs the ends of the slabs with metal rods of 32mm in diameter. thus, the volume is suspended on the ground, releasing an extensive view that crosses the whole house.

una arquitetos villa lobos

a cutout over the central garden creates an internal void within the volume around which various spaces communicate, from the living room and the veranda from the ground floor to rooms and upstairs studio. the metal columns have distinct geometries and punctuate these spaces on the level of the gardens. a large concrete block contains the stairs inside it. the ascension through this narrow structure enhances the wide landscape that opens on the upper floor, where a veranda and a family room are located. the children’s bedrooms are organized along the northwest face, while the couple’s room faces the opposite side. these rooms are protected by the eaves of the roof slab and enclosed with sliding wooden panels with movable shutters. the occupiable roof offers a large wooden terrace with sweeping views across the city.

una arquitetos villa lobosuna arquitetos villa lobosuna arquitetos villa lobosuna arquitetos villa lobosuna arquitetos villa lobosuna arquitetos villa lobosuna arquitetos villa lobosuna arquitetos villa lobosuna arquitetos villa lobos

LOOKING FOR THE FEATURED FURNITURE ABOVE ?[ CALL US|EMAIL US ]

STAY UPDATED — SUBSCRIBE TO DA VINCI LIFESTYLE’S NEWSLETTERS