the shanghai based practice, interval architects, has designed a new botanic art center in the hebei province of china. the ‘tower of bricks’ project is located between a wetland park and the city of hengshui. after a government plan to convert the wetland into a botanic park, the scheme called for the design of an art center in the existing hoffman brick kiln, which was previously abandoned on the site.

interval architects creates a botanic art center from a disused brick kiln in china
southwest façade, all images courtesy of interval architects

 

 

the concept behind the architect‘s design aims to recall the history of the kiln within the new architecture. the new botanic art center is mainly a gallery showcasing plants, potteries and floral art. the new building is therefore a public facility that contrasts with the old kiln which was a building purely for industrial production. with the intention to connect to the spatial history of the place, the art center has a massing and composition that refers to the old kiln but is programmed with contemporary functions and experiences.

interval architects creates a botanic art center from a disused brick kiln in china

overlooking the west façade by the lake

 

 

the observation tower preserves the symbol of the former chimney and it has been made accessible allowing people to ‘climb up the chimney.’  the composition of the botanic art center conceptually refers to the old hoffman kiln with a looped and vaulted space that surrounds a central courtyard. along the vaulted arcade, several courtyards are proposed and break the spatial continuity, creating a connection between the interior and exterior.

interval architects creates a botanic art center from a disused brick kiln in china
west façade

 

 

various patterns of stacking bricks are used on the façade in order to generate translucency, which breaks the solidity and heaviness of the brick wall. the façade of the interior courtyard is made more translucent in order to imply the publicness of the space. the observation tower is clad with bricks stacked more openly, to allow more light into the the tower and weaken its heaviness. while the design of the tower of bricks has a reference to a traditional kiln, the new architecture holds a contemporary position in terms of the idea of publicness, connectivity to the environment and user experience. interval architects creates a space that extends people’s memory of the existing kiln, resulting in an architecture that connects history with the future.

interval architects creates a botanic art center from a disused brick kiln in china
east façade

interval architects creates a botanic art center from a disused brick kiln in china

main entrance plaza

interval architects creates a botanic art center from a disused brick kiln in china

overlooking east façade by the lake

interval architects creates a botanic art center from a disused brick kiln in china

night view of the restaurant

interval architects creates a botanic art center from a disused brick kiln in china
inner courtyard entrance

interval architects creates a botanic art center from a disused brick kiln in china
vaulted galleries

interval architects creates a botanic art center from a disused brick kiln in china

inner courtyard overlooking the tower

interval architects creates a botanic art center from a disused brick kiln in china

detail of the brick façade

interval architects creates a botanic art center from a disused brick kiln in china
west entrance

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: lynne myers | designboom

LOOKING FOR THE FEATURED FURNITURE ABOVE ?[ CALL US|EMAIL US ]

STAY UPDATED — SUBSCRIBE TO DA VINCI LIFESTYLE’S NEWSLETTERS

Jiangnan No. 1 Courtyard Life Experience Hall / gad © Yi Fan + 37 Architects Location East Qiannong road, Xiaoshan Distict, Hangzhou, Zhejiang province, China Architecture Design Wei Li, Jialiang Hu Design Team Wei Zhang, Wei Li, Jialiang Hu…
When an empty space became available for rent on Berlin’s Potsdamer Straße, retail visionary Andreas Murkudis confesses he snapped it up on an impulse simply ‘to save the last great space available’ in the city’s gentrified red-light district. It…