A Folding Residence is a project designed by GE Design. “We might don’t know whether the parallel world exists or not, but if it does exist, we’re not sure it is completely parallel to our world, or it is mirrored or rotated. The Netflix TV series Stranger Things, and the film Inception which came out strikingly many years ago, gave us some new perspective to realize and explore the world and provided us with diverse inspiration. Photography by Ha Da

This time, the client came to us giving a brief of building a unique house without losing the basic needs of a three-person family. After investigation, we found that the house is located in Bantian, Shenzhen, a newly booming zone. Due to high price of real estate, the house’s original layout turned out small but complex and “multifunctional”, in other words, it was divided as a mess. Therefore, the core problem was how to improve the quality of life with tightly integrated spaces and enjoyable aesthetic feelings.

The client showed generous trust to us, which was the decisive reason why we came up with the idea of creating “parallel world” in this small place and thus made rotating symmetry become possible. Although we can’t realize walking around the parallel world freely, but we have the ability to observe it through the zero-distance rotating symmetry. In a sense, the parallel world completes the self world and makes a whole.

Firstly, in the main space, we installed one set of mirror+closet system with specific angles that took the kitchen sliding door as the starting point. That not only redefined the relationships between living room, dining-room and kitchen, but also provided great space expansion and plenty of indirect light to indoor. And the kitchen sliding door’s movement led to interaction between self world and parallel world.

Secondly, we set up the other set of mirror+closet system at the end of the corridor, transforming it from a dead end to a beauty with more natural light and view, no longer narrow and small. As for the bathroom, we employed the antique orange color. When the orange light scatters to the corridor, no matter staying in any angle of the house, you tend to be attracted by that as a worm hole.

Is feeling real or reality real? This is a question. We never doubt a dream while we are sleeping, and every feeling in the dream will accompany us even when we are awake. The hidden doors on the mirror+closet system is just like a switch, door open, and dream stop, but the orange glow often makes me feel dreamy.”

Location: Bantian Street, Longgang District, Shenzhen
Design company: GE Design
Designers: Zhang Yufan
Area: 85 m2
Completion time: January 2018

Da Vinci Lifestyle’s Contracts Division Leverages On Stellar Relationships With Over 200 Luxury Furniture Brands To Fashion Furniture Brands Around The Globe. With An Extensive Range Of Products From Furniture, Lighting, Kitchens, Office Systems, Bath & Sanitary, To Flooring, Decoratives & Materials. Our Contracts Team Offers Creative And Bespoke Solutions To Briefs To Manage The Process From Conceptualization To Completion. Our Logistics Networks Worldwide Ensures Deliveries And Installations Are Kept Within Timeline Requirements That Are Crucial For Architects, Interior Designers And Property Owners For Residential, Commercial And Hospitality Projects.

Register To Access Our Contracts Library Of More Than 200 Well-Known Italian Luxury Designer Furniture Brands From Europe And America. Get Updated On The Latest Product Releases, High Resolution Catalogs, Material Samples, And Technical Sheets.

Contact Us For Product Quotations Or Queries.

LOOKING FOR THE BEST IMPORTED LUXURY FURNITURE BRANDS ABOVE ?[ CALL US|EMAIL US ]

STAY UPDATED — SUBSCRIBE TO DA VINCI LIFESTYLE’S NEWSLETTERS

RIBA announces International Awards for 2020 Launching with the announcement of its Grand Jury Chair, the new cycle of the RIBA International Awards has just commenced. French architect Odile Decq has been revealed as the head of the different…
Design practice CplusC Architectural Workshop has completed a house addition to a home in Australia. The goal of the addition was to create more functional space for a young family, that would allow them to enjoy the natural daylight…