The “Haus K” project designed by desilat comprises the replanning of a building that our client bought as a shell structure. Its extraordinary location on Schlossberg in Krems (Austria) makes this project a crowning jewel with a view across the valley of the river Danube and the abbey of Göttweig to the south and the vineyards of Krems to the north.

The client’s personal requirements made an extensive new replanning of the building’s interior design necessary. The building’s three levels were restructured after an analysis of the requirements. A spacious wellness area including a sauna, whirlpool, lounge and gym were designed for the ground floor that leads to the northern garden.

The entrance hall is located on the floor above and connects the northern main entrance with southern entrance with a bridge across the moat. This southern entrance can only be reached via a walkway across the Schlossberg. The bedroom with its adjacent walk-in closet, master bathroom and a completely self-sufficient guest apartment with a garden terrace to the south are also located on this floor.

On the upper floor, a central, open staircase adjacent to the chimney wall divides the living area in a dining and living room. The open kitchen is optically separated from the living area by a wine storage refrigerator that is positioned at the staircase.

The colour and material concept combines typical regional elements with international style. The natural stone tiles, which are more often just used for terraces, were also added to the interior of the entrance area, leading up to and including the bathroom and the bedroom. Custom furniture with dark, oiled wooden fronts complete this concept.

The upper floor’s materiality is characterised by gradually refined structures. Cast terrazzo flooring was used, as well as dark glass and a chimney wall made of big granite slabs, which complement the dark wooden fronts.

STAY UPDATED — SUBSCRIBE TO DA VINCI LIFESTYLE’S NEWSLETTERS

Ateliereen Architecten Create Playful, Permeable Structure Using Metal and Wood © Ateliereen Architecten (Eindhoven) Ateliereen Architecten has proposed a metal and wood configuration for an observation tower in Peize, Netherlands. Their plan is to construct a resistant, permeable and playful structure.The project…
Hive Hotel Facade Remodel / Preposition Architecture © Yuchen Zhao + 37 Architects Location Luo Dong Town, Yilan County, Taiwan Design Team Chia-hua Liu, Chia-yin Hsu, Chen-an Lee Consultant Chang-Hao Structural Engineer Area 220.0 m2 Project Year 2017 Photographs…